publicaties_optpng

Rapportage Fortuna 2016

Door Co Poulus

Gepubliceerd op 31 oktober 2016 Download deze publicatie

Bedankt!

De door u opgevraagde publicatie is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Bedankt!

De door u opgevraagde zip bestand met Excels is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde pagina is niet gevonden. Breng mij terug naar de Home pagina.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde publicatie is niet aanwezig. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300.

Ok

Helaas

Er is iets fout gegaan. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300. U wordt dan gehlolpen.

Ok

In dit rapport wordt de definitieve Fortuna 2016 prognose gepresenteerd. Deze prognose geeft inzicht in vraag en aanbod ontwikkelingen rondom wonen met zorg. Omdat toekomstverwachtingen onzeker zijn, wordt hierbij gebruik gemaakt van scenario’s. 

Nieuwe model opzetIn het nieuwe Fortuna model zijn elementen uit het oude Fortuna model en het Piramide model samengebracht. Centraal in het nieuwe model staat een benadering vanuit gezondheid en mobiliteitsbeperkingen. Belangrijk argument voor deze opzet is gelegen in het feit dat de meeste ouderen tijdens hun leven – als huurder of als eigenaar van een woning – geconfronteerd worden met mobiliteitsbeperkingen die op enig moment van invloed zijn op het woongedrag. Verschillende huishoudens gaan daar verschillend mee om: sommigen sorteren vroegtijdig voor; anderen reageren pas veel later. Maar wanneer en hoe men ook reageert, dat zal altijd gebeuren vanuit een bestaande woonsituatie en dus zullen de ontwikkelingen op de woningmarkt doorklinken in de vraag naar ouderenhuisvesting. Om die reden is het vernieuwde model aangehaakt op de woningmarktontwikkelingen in brede zin, zoals die met het Socrates model in beeld gebracht worden. Daardoor kan de woonbehoefte van ouderen beter geduid worden.

Trendraming 2015-2025Uitgaande van de actuele verbanden tussen huishoudens met hun mobiliteitsbeperkingen enerzijds en de mate waarin de woning geschikt is om daarin te wonen met mobiliteitsbeperkingen anderzijds, is een trendprognose opgesteld. De groei van het aantal huishoudens naar leeftijd en inkomensniveau vormt daarbij het startpunt. Gegeven deze huishoudenontwikkeling is een toename van het aantal huishoudens met mobiliteitsbeperkingen voorspeld. Globaal komen er de komende tien jaar 200.000 huishoudens ouder dan 75 jaar bij zonder mobiliteitsbeperkingen en 200.000 met mobiliteitsbeperkingen. Vanuit de ontwikkelingen op de woningmarkt (Socrates prognose) is bekend dat deze toename van het aantal 75+-ers voor een belangrijk deel in de koopsector zal neerslaan. Het Fortuna model laat aanvullend daarop zien hoeveel huishoudens er bijkomen die een beroep doen op een aangepaste woning en/of een  geclusterde ouderenwoning.

Scenario's en bandbreedteNaast deze trendraming zijn twee alternatieve scenario’s opgesteld. In het eerste scenario wordt er vanuit gegaan dat minder mensen zonder mobiliteitsbeperkingen in de toekomst zullen voorsorteren op het optreden van dergelijke problemen. Gemiddeld over alle 65+-ers zonder beperkingen is op dit moment ongeveer 10% gehuisvest in een geschikte ouderenwoning. Als dat percentage omlaag gaat, zal dat leiden tot een mindere vraag naar voor ouderen geschikte woningen. Daarnaast is een tweede scenario geformuleerd waarin er vanuit gegaan wordt dat er juist meer aanbod aan geschikte woningen beschikbaar komt waardoor met name ouderen met mobiliteitsbeperkingen sneller en vaker kunnen verhuizen naar een geschikte ouderenwoning. Dat blijkt aantoonbaar positief door te werken op de satisfactie van deze groep. Waar op dit moment ongeveer de helft van de mensen met mobiliteitsbeperkingen (nog) niet in een ouderenwoning gehuisvest is, zou dat percentage kunnen afnemen.

Lees voor meer informatie het rapport. In het rapport zijn cijfers voor de trendraming en de alternatieve scenario’s opgenomen.

Meer weten?

Neem contact op met