publicaties_optpng

Landelijke monitor studentenhuisvesting 2021

Door Lies Hooft van Huijsduijnen, Sandra van Zoelen, Martine van der Lelij, Bert Marchal en René van Hulle

Gepubliceerd op 15 oktober 2021

Bedankt!

De door u opgevraagde publicatie is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Bedankt!

De door u opgevraagde zip bestand met Excels is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde pagina is niet gevonden. Breng mij terug naar de Home pagina.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde publicatie is niet aanwezig. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300.

Ok

Helaas

Er is iets fout gegaan. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300. U wordt dan gehlolpen.

Ok

De Landelijke monitor studentenhuisvesting 2021 is die tiende editie in een reeks die sinds 2012 jaarlijks verschijnt. De Landelijke monitor studentenhuisvesting is inmiddels uitgegroeid tot de nationale standaard voor cijfers over studentenhuisvesting. Dit jaar is de monitor volledig gedigitaliseerd en dit biedt allerlei aanvullende mogelijkheden. Er wordt een beeld geschetst van de omvang, samenstelling en verwachte ontwikkelingen voor de komende 8 jaar van de studentenpopulatie en de studentenhuisvesting. Daarnaast is er aandacht voor betaalbaarheid, woonwensen en internationale studenten. 

Enkele highlights:

  • 101.900 mbo-studenten zijn uitwonend naast de 387.300 studenten aan het hoger onderwijs.
  • Uitwonende studenten zijn gemiddeld 4,5 maand actief opzoek geweest om een woonruimte te vinden. De actieve zoektijd is de afgelopen jaren aan het toenemen.
  • Twee op de vijf studenten heeft een verhuiswens binnen één jaar.
  • Twee op de vijf thuiswonende studenten woont thuis vanwege de hoge kosten die het uitwonend zijn met zich meebrengt.
  • Nederland kent een enorm tekort op de studentenwoningmarkt dat de komende jaren verder gaat oplopen.
  • Het aantal internationale studenten is de afgelopen acht jaar verdubbeld in aantal. 13% van alle studenten aan het hoger onderwijs is een internationale student.
  • Afgelopen collegejaar is 15% van de internationale studenten in het buitenland blijven wonen. Voor de coronapandemie lag dit aandeel op 5%.
  • Het aantal internationale studenten groeit naar verwachting door. Over acht jaar is zo’n 17% van de studenten een internationale student. Deze groep legt vanwege de bijbehorende huisvestingsvraag extra druk op de studentenwoningmarkt.

Monitor in de media:

Vanwege COVID-19 was er ook dit jaar geen ‘fysiek’ congres studentenhuisvesting. In de plaats daarvan is op 7 oktober 2021 de Landelijke monitor studentenhuisvesting gepresenteerd in een interactief webinar. Via onderstaande link kunt u dit webinar terugkijken: https://www.youtube.com/watch?v=E6eC3JZ1bp4

Aanvullende informatie

U kunt hier de bijlagen van de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2021 bekijken.

Lees meer over Statistieken en prognoses studentenhuisvesting

Meer weten?

Neem contact op met Lies Hooft van Huijsduijnen 015-27 99 364