nieuws_optpng

Verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen bij 55-plus het grootst

Gepubliceerd op 28 februari 2017

In 2016 bestaat de werkzame beroepsbevolking in Nederland uit 8,42 miljoen personen. Het overheidsbeleid stimuleert de arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen, met name in de hogere leeftijdscategorieën. Gemiddeld in Nederland is de netto arbeidsparticipatie van mannen tussen 15 en 34 jaar 74%, van mannen tussen de 35 en 54 jaar 88% en van 55-plus mannen 48%. De netto arbeidsparticipatie van mannen is in alle leeftijdscategorieën hoger dan van vrouwen. Het verschil is het grootst in de leeftijdscategorie 55-74 jaar: in deze leeftijdscategorie is de participatie van mannen 15 procentpunt hoger dan dat van vrouwen.

  • In de categorie 15-34 jarigen is de arbeidsparticipatie onder mannen in de gemeenten Vaals, Baarle-Nassau en Reimerswaal het grootst. Ten minste 83 op de 100 mannen zijn aan het werk. In Groningen, Ten Boer en Tynaarlo geldt dit voor maximaal 65 op de 100 mannen.
  • Wassenaar, Laren en Bloemendaal scoren hoog wat betreft de arbeidsparticipatie van 55-plus mannen: 60 op de 100 zijn aan het werk.
  • De grotere steden Leeuwarden, Eindhoven, Utrecht vallen op wat betreft een relatief lage arbeidsparticipatie van 55-plus mannen: minder dan 43 op de 100 zijn hier aan het werk.
  • In de gemeente Urk is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen in alle drie de leeftijdscategorieën het grootst. Voor 15-34 jarigen is het verschil 12 procentpunt, voor 35-54 jarigen 31 procentpunt en voor 55-plus 28 procentpunt. De gemeente Reimerswaal valt ook op met relatief grote verschillen in arbeidsparticipatie in de drie leeftijdscategorieën.

In de bovenstaande graphic kunt u voor elke Nederlandse gemeente de netto arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen zichtbaar maken. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit de niet-institutionele bevolking van 15-74 jaar die voor minstens 1 uur per week betaald werk heeft (definitie International Labour Organization). De netto arbeidsparticipatie is het aandeel van de niet-institutionele bevolking dat voor minstens 1 uur per week betaald werk heeft.

Toelichting
Dit nieuwsbericht is onderdeel van een reeks over trends en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor onderzoek en publicaties op het gebied van de arbeidsmarkt maakt ABF Research gebruik van gedetailleerde statistieken (CBS-microbestanden), enquêteresultaten (EBB), het prognosemodel beroepsbevolking (Carmen) en het prognosemodel arbeidsmarkt (Hermes).

Lees meer over ARBEIDSMARKTMONITOR, HERMES, CARMEN.