nieuws_optpng

Veel jonge vrouwen aan het werk in kleine gemeenten

Gepubliceerd op 01 februari 2017

In 2016 bestaat de werkzame beroepsbevolking in Nederland uit 8,42 miljoen personen. Het overheidsbeleid stimuleert de arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen, met name in de hogere leeftijdscategorieën. Gemiddeld in Nederland is de netto arbeidsparticipatie van vrouwen tussen 15 en 34 jaar 71%, van vrouwen tussen de 35 en 54 jaar 76% en van 55-plus vrouwen 33%. De verschillen tussen gemeenten zijn aanzienlijk.

  • In de gemeenten Rozendaal, Laren en Bloemendaal is de netto arbeidsparticipatie van 55-plus vrouwen het hoogst. Hier zijn meer dan 42 van de 100 55-plus vrouwen aan het werk. Daarentegen zijn in Reimerswaal, Rijssen-Holten en Bunschoten niet meer dan 26 van de 100 55-plus vrouwen aan het werk.
  • In de gemeenten Vaals, Simpelveld en Gulpen-Wittem is de netto arbeidsparticipatie van vrouwen tussen 15 en 34 jaar het hoogst (82% of meer), terwijl in Rozendaal, Leeuwarden en Wageningen, dit percentage relatief laag is (minder dan 64%).
  • In slechts 53 van de 390 gemeenten is de arbeidsparticipatie van 15-34 jarige vrouwen groter dan die van 35-54 jarige vrouwen. Dit zijn met name kleine gemeenten. Bijvoorbeeld in Reimerswaal, Urk en Dantumadeel is de netto arbeidsparticipatie van 15-34 jarige vrouwen ruim 5 procentpunt hoger dan de netto participatie van 35-54 jarige vrouwen.
  • In de categorie grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) kent Delft de hoogste netto arbeidsparticipatie van 55-plus vrouwen (39%) en Eindhoven de laagste (29%).

In de bovenstaande graphic kunt u voor elke Nederlandse gemeente de netto arbeidsparticipatie van vrouwen zichtbaar maken. De werkzame beroepsbevolking bestaat uit de niet-institutionele bevolking van 15-74 jaar die voor minstens 1 uur per week betaald werk heeft (definitie International Labour Organization). De netto arbeidsparticipatie is het aandeel van de niet-institutionele bevolking dat voor minstens 1 uur per week betaald werk heeft

Toelichting
Dit nieuwsbericht is onderdeel van een reeks over trends en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor onderzoek en publicaties op het gebied van de arbeidsmarkt maakt ABF Research gebruik van gedetailleerde statistieken (CBS-microbestanden), enquêteresultaten (EBB), het prognosemodel beroepsbevolking (Carmen) en het prognosemodel arbeidsmarkt (Hermes).

Lees meer over: ARBEIDSMARKTMONITOR, HERMES, CARMEN.